LEKI w Polsce!

26 września o godz. 19:30 Wirtualna Polska przeprowadziła przedwyborczą Debatę Kobiet. Zaproszono kandydatki wszystkich ogólnopolskich komitetów wyborczych. Wyjątek stanowili przedstawiciele PIS, którzy nie odpowiedzieli na zaproszenie. Goście programu starali się przekonać widzów, w jaki sposób ich ugrupowanie może sprawić, że leki będą tańsze i lepiej dostępne.

Poruszono temat bezpieczeństwa lekowego w Polsce, a dokładnie – problem dostępności cyz wręcz brak kluczowych dla zdrowia preparatów leczniczych dla Polaków. Na liście produktów antywywozowych znajduje się aż 207 pozycji. Są wśród nich leki na cukrzycę, niektóre antybiotyki i preparaty wspomagające leczenie ADHD. Aktualnie w Polsce na liście braków znajduje się aż 140 leków. Nie ma się zatem co dziwić, że wiele osób obawia się o cenę leków i o to, czy będzie go stać na zakup bądź co bądź niezbędnych do życia i zdrowia leków.

Jak zatem rozwiązać problem nie tylko dostępności ale tego, że wiele osób nie może pozwolić sobie na wykupienie leków? Za przerwanie dostaw leków, przedstawicielki poszczególnych komitetów, obarczają pandemię. Jednocześnie uznają, że państwo, tj. Polska powinna stworzyć warunki rozwoju przemysłu farmaceutycznego, aby nie było konieczne sprowadzanie leków czy ich poszczególnych komponentów z Azji. Jedną z propozycji było zwrócenie również uwagi na zwiększenie kontroli na rynku suplementów. Obecnie rynek ten nie jest zbyt rygorystyczny. Najważniejsze jest jednak to, aby Polska inwestowała w nowe technologie, które pozwolą na produkcję najnowocześniejszych leków na rynku polskim.

Tutaj jednak kluczowe okazuje się być finansowanie i leczenie nowotworów nowoczesnymi preparatami, które są już w obiegu, ale w wielu przypadkach nie są refundowane.

Czy starając się uzyskać niezależność energetyczną, nie uzależniliśmy się przypadkiem po cichu od koncernów medycznych?